Mitä on Kalevalainen jäsenkorjaus? 

Kalevalainen jäsenkorjaus on suomalaiseen perinnekulttuuriin tukeutuva tehokas hoitomenetelmä, perinteinen suomalainen mobilisaatiohoito, joka kattaa tukielinsairauksien koko alueen. 

Ihminen on toiminnallinen kokonaisuus. Kehon erilaiset epätasapainotilat aiheuttavat kipuja ja toimintahäiriöitä veren- ja kudosnestekierrossa sekä hermotuksessa. 

Kalevalaisessa jäsenkorjaushoidossa keho käsitellään kokonaisuutena pelkän kipukohdan sijaan. Hoito tehdään aina jalkapohjista kallonrajaan asti ja korjataan mahdolliset virheasennot sekä tasapainotetaan tukirakenteen kineettiset ketjut. 

Hoidossa käytetään pehmeitä käsittelymenetelmiä hyödyntäen asiakkaan omia liikeratoja. Hoidon aikana käsitellään faskioita eli lihaskalvoja, lihaksia ja sidekudoksia. Tavoitteena on parantaa nivelten, lihasten ja sidekudosten liikkuvuutta, pehmentää arpikudoksia ja vapauttaa kudosneste- ja verenkierron pinnetiloja sekä hermopinteitä. 

Kalevalainen jäsenkorjaus sopii kaikenikäisille ja hoito tehdään aina asiakkaan tuntemuksia kuunnellen. Käsittelyyn ei kuulu “niksauttelu”. 


Kalevalaisen jäsenkorjaushoidon vaikutukset 

Tuki- ja liikuntaelimistön tasapainottuminen poistaa lihaksista jännitystä, vapauttaa kalvorakenteita ja parantaa nivelien liikkuvuutta. Samalla aineenvaihdunta helpottuu, kudosneste- ja verenkierto paranevat ja hermot vapautuvat mahdollisista pinnetiloista. 

Koska hoidossa käsitellään lähes aina koko keho, ovat hoidon vaikutukset hyvin monipuoliset. Vaikka hoito teknisesti kohdistuu lihaksiin, jänteisiin, lihasten lähtö- ja kiinnityskohtiin sekä nivelsiteisiin ympäröivine sidekudoksineen, vaikuttaa se elvyttävästi myös hermotoimintaan ja muiden elinjärjestelmien aineenvaihduntaan. Ryhtivirheasiakkailla todetut aineenvaihduntaongelmat ovat helpottuneet tai poistuneet selkärangan ja muiden ryhtivirheiden korjaamisen myötä. 

Hoidettaessa liikeratojen toiminnalliset ketjut, on voitu välttyä jopa tulevilta leikkauksilta. Hermojen pinnetilan vapautuessa ja ylimääräisen kudospaineen poistuessa myös kivuista on päästy eroon. Kalevalaisen jäsenkorjauksen mobilisoiva käsittely on parantanut kudosnesteen kiertoa ja tehostanut siten myös leikkauspotilaiden kuntoutumista. 

Samoin nivelten liikeratojen toiminnan palauttaminen on voinut tehdä suunnitellut leikkaukset tarpeettomiksi. Hermojen pinnetilan vapautuminen ja ylimääräisen kudospaineen purkautuminen ovat voineet viedä kivut kokonaan pois. 

Kalevalaisella jäsenkorjauksella on saatu hyviä hoitotuloksia mm.  

 • jalkojen erimittaisuuden korjaamisessa 
 • kasvukipujen hoidossa 
 • eri nivelten, kuten nilkan ja polven virheasentojen korjaamisessa 
 • kantapääkivun (plantaarifaskiitin) hoitamisessa 
 • jäätyneen lonkan hoidossa 

 • skolioosin hoidossa 
 • iskiaksen ja iskiastyyppisten vaivojen hoidossa 
 • jäätyneen olkapään hoidossa 
 • TOS –oireiden hoidossa 
 • tenniskyynärpään ja rannekanavan oireyhtymän hoidossa 

 • asentohuimauksen, migreenin ja erityyppisten pääkipujen hoidossa 
 • ryhtivirheiden aiheuttamassa lapsettomuudessa 
 • vauvojen ”koliikkikivuissa” ja suoliston häiriötiloissa 


Esteet jäsenkorjaushoidolle 

Hoitoon kuuluu aina haastattelu, jossa pyritään selvittämään tuki- ja liikuntaelimistön ajankohtaisen tilan taustaa, jopa vuosien takaisia vaivojen syitä. Haastattelussa suljetaan aina pois mahdolliset hoidon estävät syyt (vasta-aiheet) ja selvitetään hoitoa mahdollisesti rajoittavat tekijät. 

 • Kuume / influenssa 
 • Syöpä / kasvaimet (paranemisen jälkeen lupa lääkäriltä ennen hoitoon tuloa) 
 • Akuutti tulehdus, infektio tai haavaumat ihossa 
 • Tuoreet vammat ja leikkausten jälkitilat 

 • Aktiiviset sidekudostaudit 
 • Reuma aktiivisessa vaiheessa 
 • Verenvuototauti eli hemofilia 
 • Hermojuuriaukon ahtauma 
 • Kaulavaltimoiden ahtaumat 

 • Spondylolyysi / spondylolisteesi 
 • Paha sydänvika 
 • Vaikea osteoporoosi 
 • Laskimotukokset (suonikohjut eivät ole este hoidolle). 

Sairauksien ja loukkaantumisien jälkeen voit tulla Kalevalaiseen jäsenkorjaukseen, jos olet saanut lääkäriltä luvan hierontaan. Ilmoita myös jo varausta tehdessä, jos olet raskaana. 

Hoito tehdään tarkkoja tekniikoita noudattaen, kuitenkin aina asiakkaan tarpeiden ja terveydentilan mukaan. 

 
Hoidon jälkeen 

Hoidon jälkeen on hyvä juoda runsaasti vettä. Veden juominen auttaa tasaamaan nestevajausta ja tehostaa kuona-aineiden poistumista. 

Kalevalainen jäsenkorjaus vastaa rankkaa liikuntasuoritusta ja hoidon jälkeen kehossa tapahtuu muutoksia useana päivänä, joten on tärkeää antaa kehon levätä rauhassa. Tukirankaa ylläpitäviä pehmytkudosalueita on pehmitetty ja löysätty, joten niiden tuki on heikompi, normaali tuki palautuu 3-5 päivän kuluttua. Suositeltavaa onkin välttää kolmen päivän ajan mm. raskasta liikuntaa, nopeita liikkeitä tai pitkäkestoisia venytyksiä. Urheilu kannattaa aloittaa asteittain kehoa kuunnellen. Käsittelypäivänä vältä myös saunaa ja alkoholia. 

Elimistössä voi tuntua Kalevalaisen jäsenkorjauksen jälkeen käsittelyn aiheuttamia yksilöllisiä tuntemuksia, kuten arkuutta hoidetuilla alueilla tai väsymystä. Tuntemukset häviävät itsestään muutaman päivän kuluessa. Yleisin olotila on kuitenkin olo on rento ja uni maistuu! 

Hoidon tai hoitosarjan jälkeen on syytä kiinnittää huomiota omaan ergonomiaan ja elämäntapoihin saavutetun olotilan ylläpitämiseksi. 


Merisuolakääre  

Perinteinen ja hyväksi havaittu keino kivun, tulehduksen, turvotuksen ja lihasjännityksen lievittämiseen  

Annostus:  1 litra vettä 3 rkl karkeaa merisuolaa  

Liuota 3 ruokalusikallista merisuolaa tilkkaan kuumaa vettä. Älä keitä suolaliuosta, koska koostumus muuttuu. Kun suola on liuennut, lisää päälle haaleata vettä, kunnes liuosta on litra. Kasta liuokseen esimerkiksi pieni pyyhe, sideharsorulla tai joku muu kangaskaitale, joka on helppo kääriä kipualueen ympärille tai asettaa kipukohtaan. Aseta kääre kipukohtaan, mieluummin vähän laajemmalle alueelle, laita päälle muovipussi tai -kelmua tai leivinpaperia, aseta sitten toinen pyyhe tai villahuivi päälle 45 minuutiksi. Tee kääre tarpeen mukaan 1–3 kertaa päivässä vaikka kolmenakin päivänä putkeen. Liuos on käyttövalmista huoneenlämpöisenä eli 20-22 asteisena. Se säilyy käyttövalmiina huoneenlämmössä niin kauan kuin nestettä on purkissa.  

Erityisen tehokas suolakäärehoito on noidannuolikivuille. Voit asettaa pyyhkeen kipukohtaan, suojata ympäristön kosteudelta esimerkiksi villahuivilla ja levätä sohvalla vaikutusajan. Särkeviä käsiä (esimerkiksi jännetuppitulehduksen yhteydessä) voi hoitaa helposti kastamalla suolaliuokseen sormikkaat ja pukemalla ne käsiinsä. Jalkapohjan kantakalvon tulehdusta voit hoitaa suolaliuoksella kostutetulla sukalla. Tenniskyynärpään hoitoon kätevin on sukka, josta on kärki leikattu pois.  

Jos kipu jatkuu ota yhteyttä jäsenkorjaajaan tai neuvottele lääkärin kanssa lisätutkimuksista 

  
Koulutusta Kalevalaisesta jäsenkorjauksesta järjestää ainoastaan Kansanlääkintäseura ry.  
Kalevalaisen jäsenkorjaajan nimikkeen haltija on suorittanut koko koulutusjakson,  
4 osainen peruskoulutus (oppipoika; 1-2 vuoden sisällä) 
4 osainen jatkokoulutus (kisälli; 1-2 vuoden sisällä) 
5 osainen seurantakoulutus (kalevalainen jäsenkorjaaja; 1-2 vuoden sisällä) 
Näyttökoe (Kalevalainen mestari -nimike) 

Lisätietoja: www.kansanlaakintaseura.fi